Când vine iarna în România. Ce spun meteorologii

Când vine iarna în România. Ce spun meteorologii
Publicat: 08/12/2019, 15:30

Când vine iarna în România. Ce spun meteorologii. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

Intervalul va debuta cu vreme rece, mai ales în cursul nopților, astfel că se vor înregistra temperaturi maxime de 2…6 grade și minime de -6…-1 grad, în medie. În intervalul 7-10 decembrie, procesul de încălzire a vremii va determina valori diurne de 7…10 grade și nocturne de 0…4 grade, mediat regional. Ulterior, temperatura va avea variații de la o zi la alta, iar estimările prognostice indică situarea valorilor în jurul sau chiar peste cele normale în a doua decadă a lunii decembrie. Vor fi precipitații mixte la începutul inervalului, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește din nou în cea de-a doua săptămână.

CRIȘANA

Vremea va fi rece în prima parte a intervalului când se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 1…5 grade și minime de -6…-2 grade. În perioada 7-10 decembrie, încălzirea vremii va determina valori diurne de 5…10 grade și nocturne de 0…3 grade. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, vor fi variații termice de la o zi la alta, dar în ansamblu se estimează un regim termic ușor peste cel normal în a doua decadă a lunii decembrie. Vor fi precipitații mixte la debutul perioadei de referință, apoi probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi din nou în creștere în cea de-a doua săptămână.

TRANSILVANIA

Intervalul va debuta cu o vreme rece, în special dimineața și noaptea, când minimele vor fi negative în toată regiunea și se vor situa într-un ecart mediu de -8…-3 grade; valorile diurne vor fi în general de 0…4 grade. Ulterior, încălzirea vremii va determina în perioada 7-10 decembrie înregistrarea unor temperaturi mediate regional de 4…8 grade ziua și de -2…1 grad noaptea. Până la sfârșitul intervalului de prognoză estimările prognostice indică o probabilitate mai mare pentru un regim termic caracterizat de valori -mai ales cele maxime- peste cele normale în a doua decadă a lunii decembrie. La începutul intervalului vor fi predominant ninsori, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește din nou în cea de-a doua săptămână.

MARAMUREȘ

Când vine iarna în România. Ce spun meteorologii. Va fi o vreme rece în primele zile, când în medie se vor înregistra temperaturi maxime de 0…4 grade și minime de -8…-4 grade. Din data de 7 decembrie vremea se va încălzi determinând valori diurne de 5…8 grade și nocturne de -3…-1 grad. Apoi, după 10 decembrie, vor fi variații termice de la o zi la alta, dar în ansamblu se estimează un regim termic caracterizat de valori ușor peste cele normale în a doua decadă a lunii decembrie. La începutul intervalului va ninge, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește din nou după data de 8 decembrie.

MOLDOVA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme relativ rece, cu temperaturi maxime de 2…5 grade și minime de -5…-3 grade. Încălzirea vremii din perioada 7-10 decembrie va determina înregistrarea unui ecart mediu diurn de 5…8 grade și nocturn de -2…2 grade. Ulterior, temperatura va avea variații de la o zi la alta, iar estimările prognostice indică situarea acestora în jurul sau chiar peste cele normale în a doua decadă a lunii decembrie. La începutul intervalului vor fi mai ales ninsori și lapoviță, apoi probabilitatea de apariție a precipitațiilor slabe cantitativ va fi din nou în creștere începând cu data de 10 decembrie.

DOBROGEA

Vremea va fi în răcire la începutul intervalului, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 2…7 grade și minime de -2…3 grade. În perioada 7-10 decembrie, încălzirea treptată a vremii va determina valori diurne de 8…11 grade și nocturne de 2…5 grade. Ulterior, temperatura va avea variații de la o zi la alta, iar estimările prognostice indică situarea acestora peste cele normale în a doua decadă a lunii decembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai mare după data de 10 decembrie.

MUNTENIA

Până în jurul datei de 6 decembrie, vremea va fi rece, mai ales dimineața și noaptea, cu temperaturi minime de -5…0 grade, mediat regional, în timp ce maximele se vor încadra între 2 și 6 grade. Apoi, în perioada 7-10 decembrie, încălzirea treptată a vremii va determina valori diurne de 8…11 grade și nocturne de 2…5 grade. Ulterior, temperatura va avea variații de la o zi la alta, iar estimările prognostice indică situarea acestora peste cele climatologic specifice în a doua decadă a lunii decembrie. La începutul intervalului, local vor fi ploi, lapoviță și trecător ninsori slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește din nou după data de 10 decembrie.

OLTENIA

Vremea va fi în răcire în prima parte a intervalului, cu valori termice apropiate de cele climatologic specifice, maxime de 3…6 grade și minime de -6…-1 grad, în medie. În perioada 7-10 decembrie vremea se va încălzi determinând valori diurne de 6…11 grade și nocturne de -2…2 grade. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, vor fi variații termice de la o zi la alta, dar în ansamblu se estimează un regim termic caracterizat de valori ușor peste cele normale în a doua decadă a lunii decembrie. La începutul intervalului vor fi precipitații slabe, mixte, iar probabilitatea de apariție a acestora va crește din nou după data de 10 decembrie.

LA MUNTE

La începutul intervalului va fi o vreme rece, cu valori medii de -6…-2 grade ziua și -12…-8 grade noaptea. Între 6 și 10 decembrie, valorile termice, în special cele diurne, vor fi în creștere, astfel că maximele se vor încadra între 2 și 6 grade, iar minimele între -5 și -1 grad, în medie. Va ninge la începutul intervalului, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi din nou în creștere începând cu 10 decembrie.

Prognoză specială pentru Capitală

Când vine iarna în România. Ce spun meteorologii. În situații de Informare/Atenționare/Avertizare Generală ce vizează și Municipiul București, se elaborează o prognoză specială pentru intervalul de valabilitate a mesajului de Informare/Atenționare/Avertizare.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Gestul INTERZIS la volan! NU ai voie să faci așa ceva în mașină
Cascadorie periculoasă la „Românii au Talent”. Autorul are 72 de ani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
×